bachbloesem kat

Vuurwerk, gerommel en onweer

 

Ieder jaar weer hetzelfde...HET GROTE GEKNAL! Ondanks alle discussie, controle enz. lijkt het wel alsof het steeds vroeger begint en de knallen steeds harder worden.
Voor veel mensen is de december maand iets om naar uit te kijken, maar voor dieren is het een ramp-maand.

Hoe weet je dat jouw kat bang is voor vuurwerk?

Het dier geeft duidelijk stress signalen af, vaak ook lang nadat de knal geweest is.

Je kunt hier kijken hoe je stress signalen herkent
Let op :
 Rillingen of rimpelingen over de rug, Kat lijkt te slapen, maar heeft de ogen half open, soms vergrootte puppillen, snel het bekje aflikken of tilt zittend een voorpootje omhoog, sproeien in huis of ontlasting deponeren op duidelijk zichtbare plekken!, vluchten of verstoppen, zijn duidelijk signalen dat het spannend is en dat je kat waarschijnlijk al bang is.

Voor deze katten is het vooral belangrijk dat ze rust kunnen vinden, het liefst zo ver mogelijk weg bij de plek waar het lawaai vandaan komt.

Maar ook een kat die niet angstig lijkt, zal beschermd moeten worden en het liefst al dagen van te voren meer binnen gehouden worden.

Wacht niet te lang voordat je maatregelen gaat nemen, 31 dec. is echt te laat!

Er zijn feromoon banden of verstuivers voor hond en kat te koop. Kijk of je vooraf al vast voldoende plek in huis hebt waar je donkere verstop plekjes kunt maken en waar je ook wat andere geluiden kunt laten horen die afleiden van vuurwerk lawaai.

Bachbloesem Vuurwerkmix

Begin tijdig met een speciale vuurwerk mix. Als je weet wat voor reactie jouw huisdier vertoont als het angstig en/of in paniek is, dan kun je een alcohol vrije Rescue mix laten maken die speciaal op jouw kat is afgestemd.

Geef hierbij duidelijk aan wat voor karakter je kat heeft en hoe hij/zij reageert op angst.

 Dit is belangrijk omdat er een verschil is tussen een mix voor katten die vluchten of verstijven. Ook kan het zijn dat je kat juist bescherming zoekt bij je.

Een onzekere kat zal ook een aanpassing in de mix krijgen, net als de dieren die al ooit iets mee maakten waardoor ze bang werden.

Blijkt het dat dit dier ondanks alles toch nog extreem angstig is, dan kun je ook naar de dierenarts gaan en wat kalmerende medicijnen halen.

Verder:

Hou je kat het liefs al een dag van te voren binnen. (denk aan het kattenluikje!) en als er al vroeg geknald wordt in jullie buurt dan zal er eerder beschermende huisarrest moeten komen.
Zorg ook extra goed dat de kattenbak schoon en goed toegankelijk is.

Wanneer je een verstop plek op een donkere afgelegen plek hebt, zorg dan dat daar ook even een extra bak komt te staan.

Geef geen overdreven aandacht aan de angst reactie, maar straf nooit, negeren is ook geen optie.  Hardnekkig is het gerucht dat je de angst bevestigd als je het dier geruststelt of aandacht geeft. De angst IS er al, dus jij kunt het niet eens bevestigen, en straffen voor de angst???? Hoe zou je het vinden als jij steeds gestraft wordt op het moment dat je de angst voor spinnen laat zien? Zou die angst dan minder worden door die straf? Of doordat je totaal genegeerd wordt?

Kijk goed naar de behoefte van je dieren, sommigen willen graag wegkruipen in het donker, anderen hebben juist behoefte om lekker tegen je aan te gaan liggen. Geef je dier die mogelijkheid!  Leg desnoods een lekkere donkere deken over de tafel

Sluit je kat nooit op tijdens het vuurwerk, maar voorkom wel ten alle tijden dat hij/zij kan ontsnappen en de straat op vlucht.

Zorg in ieder geval ook dat als dit wel gebeurd dat mensen je kunnen vinden en bereiken als het dier wel op de vlucht is gegaan!!! 

Ik wens jou en je huisdieren al vast een fijne en rustige jaar wisseling toe!

Gratis consult en de prijs van een (voordelig) gebruikersflesje?

TOP

 

Contact via:

 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt:   © Marjanka's Pages     sitemap    links   De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.